open van 12 tot 17 uur

VRIJHEID

23 sept t/m 19 nov 2023

Ook dit jaar viert Alkmaar weer de vrijheid die ze 450 jaar geleden verkreeg na jaren van Spaanse onderdrukking. Vrijheid lijkt in het Nederland van nu vanzelfsprekend, maar overal ter wereld ontvluchten mensen hun onveilige situatie in de hoop ooit ergens in vrijheid te kunnen leven.

Kunstuitleen Alkmaar organiseert een expositie met werk van vijf kunstenaars die allemaal ooit gevlucht zijn uit hun land van herkomst. Ieder van hen heeft een eigen verhaal, maar allemaal gebruiken ze kunst om dat verhaal te vertellen.

Senad Alic (1960) afkomstig uit voormalig Joegoslavië, woont sinds 1992 in Nederland. In zijn schilderijen creëert hij ruimte zoals jaren geleden Amsterdam ruimte voor hem heeft gemaakt. In een spontane stijl schildert Senad vaak mensen dichtbij elkaar, in de groep, maar toch alleen. Er wordt een gevoel van ontheemding opgeroepen. Toch krijgt op deze fris gekleurde werken zwaarmoedigheid nergens de overhand. Senad is een maatschappelijk betrokken beeldend kunstenaar die onder andere werkt met kinderen en jongeren in asielzoekerscentra en met volwassenen in wijken en instellingen.

Ahmad Mallah (1990) is een Palestijnse kunstenaar, geboren en getogen in Damascus in Syrië. Kort nadat hij in Nederland aankwam, startte hij zijn bacheloropleiding Beeldende Kunst in Breda. Hij wil zijn persoonlijke en politieke ervaringen documenteren door middel van verschillende kunstvormen. Zijn verleden en zijn emoties zijn de inspiratie achter zijn werk. “Door te schilderen en portretteren bestudeerde ik mijn angst. Mijn verdriet. Mijn frustratie. Kunst helpt mij om in het reine te komen en te leren delen”.

Noor Issa (1994) komt uit Syrië. Alkmaar is de eerste plek waar zij in een Azc heeft gewoond toen zij in 2014 voor het eerst in Nederland aankwamIssa’s kunstwerken zijn geworteld in haar persoonlijke ervaringen in een conservatieve familie en samenleving. Zij gaat de confrontatie aan door middel van verschillende media zoals schilderen, fotografie, performance, installatie en video. Zij verhuisde op jonge leeftijd vaak en werd zich bewust van de manier waarop landen individuele vrijheden beperken op basis van labels als burger, toerist, gast, migrant, vluchteling en student. 

Yazan Maksoud (1988) is geboren in Damascus, maar is naar eigen zeggen géén Damascener; immigrant uit Syrië, maar voelt zich géén Syriër; nu woont en werkt hij in Nederland, maar is geen Nederlander. “Het lijkt erop dat ik de zoon ben van al deze landen samen”.  Yazan gelooft dat kunst een grote impact heeft op de samenleving en een impuls kan zijn voor verandering. Gefascineerd door het fenomeen patriarchaat, en getriggerd door het daaruit voortvloeiende effect op onze samenleving, zet hij vraagtekens bij de maatschappij en de stereotype beelden van vrouwen, met als doel een harmonieuze samenleving.

Astera Mortezai (1980) is een multidisciplinaire kunstenaar, geboren in Saqqez, Koerdistan. Met een achtergrond als performancekunstenaar en gebruikmakend van een grote verscheidenheid aan materialen, probeert ze voortdurend manieren te vinden om communicatie tot stand te brengen tussen ruimte, tijd, lichaam en stemmen. Door kleine barsten in de sociale orde te onderzoeken, probeert ze momenten van spontaniteit te vinden om met het publiek te delen, als een levend gedicht De confrontatie met verschillende talen en de veelheid aan culturen is een constant element in haar werk.

 

Ga terug
Top